​De voordelen en nadelen van Microsoft Edge

Microsoft is dit jaar druk doende met het pushen van de Microsoft Edge-browser naar zijn gebruikers en dat zal zeker met de komst van Windows 11 in oktober alleen nog maar erger worden. Is die Edge-browser zoveel minder dan Chrome, of moet je er simpelweg even aan wennen? Dit zijn de voordelen en de nadelen van Microsoft Edge.
Voordeel: de browser gebruikt minder geheugen
Over het algemeen zijn Microsoft Edge en Google Chrome redelijk aan elkaar gewaagd. Ze zijn allebei erg snel in de basis en bieden ongeveer dezelfde browser-ervaring. Toch zijn er dingen die Microsoft Edge beter doet, namelijk het geheugengebruik. Edge schijnt ongeveer de helft van het geheugen te gebruiken dat Chrome nodig heeft. Een beetje gênant, want Chrome was altijd bekend als een lichte browser.

Nadeel: aanzienlijk minder extensies
Chrome staat erom bekend dat er voor elke irritatie en activiteit wel een extensie bestaat. Tijdens de release van de nieuwe Star Wars-film kon je zelfs zorgen dat alle informatie over Star Wars werd veranderd in kattenfoto’s, speciaal om je niet te spoilen. Er zijn bizarre extensies en vooral veel heel handige. Die heeft Edge ook, maar lang niet zoveel. Je kunt wel extensies uit de Chrome-winkel gebruiken, maar dat moet je dan wel handmatig instellen. Waarschijnlijk wordt het aantal extensies ook binnen Edge steeds meer, maar zolang ontwikkelaars weten dat het via Chrome ook wel lukt, zijn ze misschien minder geneigd om ook naar Edge te gaan.

Voordeel: in één keer een groep pagina’s opslaan
Het is eigenlijk vreemd dat Chrome het niet op dezelfde manier aanbiedt, maar Edge kan in één keer een groep maken van verschillende webpagina’s. Je kunt ze ook een naam geven, zodat je in één keer een hele groep tabbladen kunt openen. Erg handig als je bijvoorbeeld je laptop voor zakelijk en privé gebruikt, want je kunt dan een zakelijke groep maken en eentje met al je favoriete persoonlijke pagina’s.

Nadeel: het kan niet zoveel synchroniseren
Je kunt binnen Chrome echt vanalles synchroniseren, zodat je op elk systeem dat je gebruikt dezelfde ervaring hebt, maar vooral dezelfde extensies kunt gebruiken en je nergens je wachtwoorden die je hebt opgeslagen hoeft in te vullen. Edge moet waarschijnlijk uiteindelijk ook zo goed synchroniseren, maar op dit moment zijn deze opties nog iets meer begrensd dan in de browser van Google. In het verlengde daarvan is Chrome ook op meer verschillende platforms te gebruiken, terwijl Edge daarin nog een beetje zijn weg moet vinden. Aan de andere kant maakt Microsoft daarin wel voortgang: deze maand werd duidelijk dat Edge op Linux stabiel is.

Voordeel: een betere toegankelijkheid
Edge heeft meerdere mogelijkheden die de browser beter toegankelijk maken voor mensen die bijvoorbeeld problemen hebben met hun zicht. Zo is er een Read Aloud-functie waarmee de browser alles aan je voorleest dat er op een webpagina staat. Het bijzondere is dat het niet wordt opgelezen alsof je naar een robot luistert, maar juist vrij natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *